Unitat d’aïllament. Hospital Clínic de Barcelona
SITUACIÓ:
C/ Villaroel 170. Seu Central
PROMOTOR:
Hospital Clínic de Barcelona
SUPERFÍCIE:
629,44 m2
FOTOGRAFIA:
Dani Rovira i Francisco Avila
La pandèmia de la COVID-19 va posar de manifest la necessitat de repensar els espais sanitaris. En aquest context, l’Hospital Clínic de Barcelona va aprofitar aquest aprenentatge per renovar completament la seva sala de malalties infeccioses.
Amb una superfície de 629,44 m², el projecte ha implicat l’enderrocament total de l’espai anterior, donant lloc a una unitat moderna i flexible, que disposa de vuit habitacions individuals, dues habitacions dobles i dues habitacions d’alt aïllament preparades per donar resposta a situacions d’emergència sanitària, com brots d’infeccions víriques d’alta transmissibilitat.
Inspirat en els principis de les Neurociències aplicades a l’Arquitectura i el Evidence-Based Design (EBD), el nou disseny busca optimitzar els fluxos de treball, reduir l’estrès, millorar la comunicació i promoure el benestar durant l’estada hospitalària, fins i tot en condicions complexes com l’aïllament prolongat, entre altres.
L’entorn ha estat curosament projectat: revestiments que imiten la calidesa de la fusta, colors suaus, il·luminació regulable, imatges terapèutiques i interfícies intuïtives formen part d’una estratègia clara de l’equip d’arquitectura, que entén l’espai físic com un agent actiu en el procés de cura.
Des del punt de vista constructiu, s’han incorporat materials d’altes prestacions tècniques, adequats per a un ús intensiu i compatibles amb els requeriments de control infecciós, sense renunciar a l’estètica, el confort ni la sostenibilitat.
La paret funcional: la gran innovació
El punt clau del projecte és, sens dubte, la creació de la paret funcional, una innovació que fusiona tecnologia, disseny i empatia.
A l’exterior de cada habitació s’ha disposat un moble que integra totes les necessitats, tant del personal sanitari com de les persones ingressades. La paret funcional inclou una estació de treball amb ordinador tàctil, els dispositius domòtics interiors, un compartiment tancat -a mode de SAS-, per l’intercanvi entre l’exterior i l’interior, espai pels guants i talles, gel hidroalcohòlic, etc. La paret està equipada amb un vidre electropolaritzat, que pot estar en mode transparent o opac segons les necessitats clíniques o la voluntat de la persona ingressada.
Aquesta solució permet mantenir el contacte visual i auditiu amb el pacient sense necessitat d’entrar a l’habitació, reduint l’aïllament que es percep des de l’interior. Gràcies a un sistema de comunicació bidireccional, es preserva la connexió entre el pacient, l’equip sanitari i els familiars.
Com explica el Dr. Àlex Soriano, cap del Servei de Malalties Infeccioses: “Aquest disseny incrementa el nombre d’interaccions visuals reals amb el pacient, cosa que disminueix la seva angoixa i li transmet calma”.
Domòtica intel·ligent
Un altre eix clau del projecte és la implementació de tecnologia domòtica orientada al benestar. Des del control automàtic de la il·luminació (amb modes per a lectura, exploració, ambient o nit) fins a la gestió de cortines i alertes mitjançant codis de llum, cada detall ha estat pensat per sincronitzar els ritmes de la cura amb els del descans.
En paraules de Roger Llobet, coordinador de la sala: “Un pacient que dorm bé, que entén quan és de dia o de nit, és un pacient que es recupera millor. I un professional que treballa amb llum adequada i tecnologia eficient, és un professional que cuida amb més qualitat”.